Vetsina vetsich vyrobcu v CR (zase tolik jich neni) primarne dodavaji do zahranici, kde je bezna koncova cena kilovky 25-30EUR. A jelikoz jsme v te slavne EU, tak nemuzou samozrejme zakaznici ostatnich zemi EU koupit filament v jine zemi EU za polovicni cenu. Proto tu ten filament bud je jen o malo levnejsi, nebo tu spise vubec v prodeji nebude, nebo bude pod nejakym brendem.
A proc by velky cesky vyrobce delal pro nas levnejsi filament, kdyz se ho proda do evropy i 3. zemi sveta radove v desitkach az stovkach tun rocne vic, nez tady protisknou reprapiste? Protoze se mu to proste nevyplati, neni tu kseft. Tedy je to proste jen a jen o penezich.
Trochu me ten vseobecny optimismus s nacenovanim filamentu zarazi. Granulat mozna stoji 15,- a co to okolo? Kdyz to vezmu uplne polopaticky, tak si koupim linku za 4mega a i kdyby mi naklady na 1 civku vysly na 60,- coz je bohapusty nesmysl, protoze jen ta samotna plastova civka stoji okolo EURa, tak to budu prodavat po 150,-....
Bezva, stat si vezme na danich 15%, takze tu mam cisty zisk na 1kg celych 70,-. Takze abych si vydelal na nejakou rozumnou vejplatu, treba okolo 30k, ktera me bude stat minimalne 2x tolik, nez na ruku dostanu a musim mesicne tedy prodat ........... tunu filamentu, coz neni uplne malo. A to to delam vsecko sam, coz je nesmysl a linku jsem nezacal splacet, protoze nemam z ceho(pokud ji nemam od nerjakeho dobraka zdarma jen tak pujcenou). Bezva, chvilku to vydrzi, neco vydelam a pak honem pryc z dostrelu
A tak tedy zdrazim...... 350,- dobra cena, neco malo vydelam a zbyde .....
A nebo dam cenu jako vsichni ostatni, mam dobrej filament, lide ho kupuji, tak proc ne ......
A nebo prijde obchodnik ze zeme EU a rekne. "Bereme Vas filament, je super dame 18EUR za 1kg", ale nesmite to tady pod stejnou znackou prodavat a nebo za obdobnou cenu jako u nas, tedy 25-30EUR. ...... A z 99% zvonec s vlastenectvim konec.....
Tedy ano, maly cesky spolehlivy vyrobce filamentu by byl super, ale musi to byt holt velky vlastenec a nezlobte se na me. tech 150,- to proste stat nebude.
Jo, je to ale hnusnej ten EU busines. Co jsme chteli, to mame a neni to az tak o tom ceskem vseumele drzenem......
Zase jsem se nechal trochu unest, ale uz se kolem toho chvilku pohybuji a par nadsencu jsem potkal a zatim kde nic tu nic. Proto zcela uprime pisi, ze Anja fandim, ac tomu moc neverim.