Ahoj,
vyměnil jsem Ramps za MKS Gen L, a na výtiskku se mi objevily pěkné vlnky v ose Z.
Jsou způsobeny teplotními deformacemi duralové tiskové desky, kdy 1°C je docela znát.
Pak jsem si všiml, že i teplota hotendu kolísá o několik stupňů (což v zásadě tisku až tak nevadí).
Pustil jsem tedy znovu PID kalibraci pro HE i HB, ale výsledek stejný.
Omezovat výkon u PID se mi nechtělo, protože s Ramps to předtím běhalo naprosto v pořádku.
Pro měření teploty je zásadní stabilní zdroj 5V. Protože na Arduinu mi před časem regulátor shořel (zasunul jsem driver o 1 nožičku vedle), použil jsem LM78S05 jako náhradní zdroj 5V.
Zde schéma:
Jak vypadá teplota na Ramps s LM7805:
Zde detail:
A na MKS GEN L (400W zdroj) to vypadá takto (Ramps s originálním regulátorem je na tom podobně):
Zkusil jsem tedy vyměnit zdroje, abych viděl jejich vliv na měření teploty.
Všechny jsou na 24V, jiné nepoužívám.
250W bylo podobné jeko 400W, nejlepší výsledek jsem viděl u zdroje 350W, který mám doma 6 let.
Rozdíly nejsou způsobeny výkonem zdroje, ale jeho konstrukcí (každý je od jiného výrobce).
Zde 350W:
Začal jsem tedy experimentovat s připojením kondenzátoru na výstup 5V regulátoru, což částečně vyhladilo špičky a kalibrace PID již drží teplotu jak má:
Pro vytápění podložky mám oddělený modul, a hotend E3D V6 (originál). Oboje je velmi efektivní, proto se mi projevila oscilace napětí spínaného zdroje jako problém.
Tak třeba to někomu pomůže. Hodnotu kondenzátoru musíte zkusit, já měl doma jen 100uF, to bylo málo a pak jen 2200 uF, což jsem použil.