Rebel píše:Reseni zajimave, ale me osobne se principialne nelibi, ze bych zamerne urval rozpalenemu hotendu chlazeni, respektive dochlazeni chladice po tisku. Sice vypadnuti hotendu z plastoveho drzaku asi nehrozi, parkrat to ten dil urcite snese, ale k jeho uvolneni casem urcite dojde. Pokud nemas celý pojezd extruderu z hliníku/kovu, který tu energii absorbuje, trochu bych se toho vyhledove bal.
Pri normalni tisku k dochlazeni HE dojde. Obvykle je jedno otoceni civky rychlejsi jak 15 minut, takze na dochlazeni zbyva cas. To riziko, ktere popisujes - "urvu rozpalenemu hotendu chlazeni" - nastane jen v pripade, ze prokluzuje zubatice => nebude se to dit casto. Snad jen vyjmecna zajezitost.
Myslel jsem na tento pripad a rikal jsem si, ze diky:
a) heatbrake (omezene mnozstvi tepla, ktere tudy muze projit ze spoda nahoru)
b) velikosti teplosmenne plochy na zebrovanem hlinikovem chladici hotendu
c) relativne malem objemu ALU blocku dole,
se to pri odpojeni jak topeni, tak chlazeni HE, nahoru moc neprohreje. Ale nevim, nemeril/neoveroval jsem si to.
Slo by mozna dodelat, na volny vystup Atmela, rizeny spinac 5V. Ktery sepne v okamziku, kdy dochazi k vypnuti siloviny. Na rekneme 2 minuty. Tehle 5V pujde
pres Schottky diodu do 12V ventilatoru hotendu. Za predpokladu, ze ten 12V ventilatorek bude alespon trochu foukat na 5V DC (to nevim, ale mohl by). Proste kdyz vypadne 12V (at uz pri horkem nebo uz studenem HE), bude jeste po 2 minuty bezet mensimi otackami ventilatorek na 5V. A pripadne HE dochladi. Pri beznem vypnuti (uz s vychladlym HE) to nicemu nebude vadit, ze se ventilatorek bude jeste chvili vrtet...