Car píše:Můžeš i použít budič motorů ULN2003 ten má "jako převod" mezi 4 PIN a 5 PIN k motoru , ale potřeba to není jen je to takové líbivější .
Ach jo, na minulý stránce jsem to psal, ULN2003 není žádnej "inteligentní" driver, u něj se musí posloupnosti jednotlivých fází generovat programově. Stejnou funkci zastanou čtyři npn tranzistory a čtyři diody.
Jinak k tomu provozování unipoláru krokáče s DRV8825. Nabastlil jsem na univerzálku patici pro DRV, zapojení kolem podle Ramps 1.4, na Step jsem poslal pulzy z generátoru, UMOT proti zemi dal 12V s omezením 3A z laboráku zdroje.
Motor různě kvičel ale ani se nehnul. Odpor hřídele žádnej. Zkoušel jsem prohodit A1 a A2, pak B1 a B2, taky nic. Měnil jsem Step od 1 Hz do 20Hz, napájení zdvihal až na 35V ale furt nic a nic. Vyzkoušel jsem plnej, půlkovej, čtvrtkovej i osminovej krok a jen změna kmitočtu kvičení, stejně jako při změně Step. Zkusil jsem i měnit referenci od 0,3 do 1V a stále nic. Na tom propojeným středu cívek byly oscilem proti zemi pulzy plnýho napájecího napětí. Na bipolární Nema17 to makalo dobře, takže jsem driver neodpráskl ale motor jsem neroztočil. No a když jsem potom zkoušel dvoufázový bipoláry z faxu, tak se taky nechovaly stejně jako Nema17, na Step na kterej Nema jela bez problému, faxáky kvičely a neměly vůbec žádnou sílu i když mají uvnitř převodovku. Ty unipoláry jsem zkoušel celkem 3 a faxáky 2 a žádnej rozdíl.
to JCHP: Netušíš v čem je zakopanej pes? Hledal jsem na netu, jestli by nebylo schema polský tiskárny DT100 ve který ty unipoláry byly a ani stopa. Já si myslím, že bude problém v začátcích a koncích zapojení cívek krokáče. Třeba je potřeba dvě cívky obrátit, možná že se mi v krokáči navzájem ruší magnetický pole.
Jirka