Elektroniku mám z vlastních zásob (mám malý krámek i s těmito moduly, ale reklamu dělat nebudu).
To co jsem neměl tak jsem bral tady od Dana z obchodu.
Kontroler: MEGA260 + RAMPS + DRV8825 (původně A4899) + výměna mosfet za IRF1405PBF, PTC zatím OK.
Motory: 4x 42BYGHW208 12V 0.4A 0.28 N.m + 1x SX17-1005 pro extruder
Zubatice: MK7 (větší) - po drobném zbroušení plast. držáku pasuje a funguje OK.
Hotend: 1.75 .4mm 3draty od Dana
Hotbed: MK2B china - 1.3 Ohm cca 10A
Terminstory: NTC 100k - porovnaval jsem teploty s KTY83 a DS18B20 čidlem a IR teploměrem (+- sedí)
Zdroj: origo od Dana na 13.5V
Kabeláž: odpovídající - 1mm2 přívod 230V, ze zdroje 2x2x2.5mm2 (ztráta cca 1.6W na 75cm), do HE origo, do HB 2x2.5mm2 (ztráta 0.6W na 40cm).
Pojezd: standard řemen T2.5 + řemenice 16zubů + závitovky nerez M6 + nerez tyče + china ložiska
Display: 128*64 Smart Controller ještě nezapojen ( není vytišněna krabička
)
V plánu externě řešená detektce kouře + ohně + teploty + tepelná pojistka na HE a HB => odpínání 230V + napojení na alarm + umístění v nebytových prostorech
BTW: kolikže už bylo těch požárů??
Veškeré mechanické prvky vyladěny, některé díry v plast. dílech zvětšeny, aby tyče seděly a jezdilo OK. Pár ložisek vyřazeno. Seřízeno. Jezdí plynule, nikde nedrhne, nevázne.
Kroky nastaveny na maximum (1/32), odpovídající údaje v EEPROM. X osa srovnána, stolek srovnaný. Kroky extruderu zkalibrovány (198 kroků/mm).
Endstopy a maxima vyladěny. Jezdí to krásně. Z osu musím ještě poladit - trochu to lítá.
HB nahřátý na 110C za 12 min zatím bez izolace. HE cca 2 min. PID regulaci jsem ještě neřešil, HB funguje OK, u HE by chtělo poladit - přelítně o cca 10 stupnů, pak se ustálí.
Příkaz M303 pro PID tuning se spustí, ale skončí chybou - něco o příliš rychlém ohřátí - časem prostuduju.
Včera jsem zjistil, že termistor v HE nebyl plně zasunut dovnitř, přilepeno jsem měl (dočasně) jen kaptonem, to pravděpodobně způsobovalo ochlazování NTC => přílišné nahřívání HE.
Již pri 230C ABS dost vytékalo samo, při 240-250 už prskalo a vlákno mělo tendenci "bublat". Tak jsem zkoušel tisky při "nížších" teplotách.
Dírku s NTC jsem vyplnil a zaizoloval kamnářským tmelem. Dnes se již chová o dost lépe, samo již moc nevytéká - jen kousek sám povyjede - to je předpokládám normální.
Zkoušel jsem jen pár kostiček a patvarů z OpenSCADu. Repetier a Slic3r, většinu jejich parametrů a pojmů jsem pobral, téměř všechny ale prozatím nechávám na defaultu.
Před tím jsem musel mít nastaveno alespon Skirt:Loops=4, Min.extr.lengh=20mm, a pak a teprve v 2.-3. kole se začalo z trysky vytlačovat.
Zatím mám ABS fillamentum.com žlutý a bílý. Zkouším jen na lepidlo na skle, bez abs juice.
Jakmile udělám nové kostky, nahraju je sem k věcné kritice
Potřeboval bych spíše nějaký referenční materiál, jak to má nejlépe vypadat, třeba i uvnitř, ... ať mám s čím srovnat.
howgh.