V tomto vláknu se můžete vyjádřit k poměrně málo řešené problematice zvlnění perimetrů v ostrých rozích. Viz obrázek:
a video se zajímavým testem:
Tento efekt se u Rebela projevuje z pravidla více na ose Y než X z pochopitelných důvodu. Řešit se to snažím od začátku testování Rebela Reloaded a dospěl jsem ke stejným závěrům jako jsou ve videu. Původně jsem dlouho vinil drivery, ale po dukladnem testování A4980, DRV8825 (normal i fast decay) při 16 a 32 krocích, TMC2100 v silent i spread cycle režimu jsem zjistil, že na to nemají prakticky žádný vliv (a na nic jiného taky ne ).
Dále jsem se snažil utlumit motor osy Y pomocí tlumícího kroužku a převodové soustavy, která motor "odstínila" od řemenu. Viz obrázek.:
Bohužel se to ukázalo jako slepá cesta, efekt se zhoršil a ve vyšších rychlostech to úplně blblo ještě novým způsobem. Bude to tím, že to do osy Y ve finále přidalo jen další tření a domnělé vibrace motoru nebudou tak zásadní.
Dále jsem pak zkoušel použít odpružené tištěné nožičky k tiskárně (nedávno tu s tím bylo vlákno) a opět jsme pozoroval jen mírné zhoršení zvlnění.
Napínaní a povolování řemenů také nemá žádný účinek.
Suma sumárum jsem dospěl k tomu, že nejlepší cestou je maximální snížení hmotnosti stolečku tiskárny, a zajištění co nejhladšího pohybu (pro zajímavost v zahraničních diskuzích jsem narazil i na opačná tvrzení, vetší tření mělo údajně pohlcovat lépe vibrace-nesmysl). Tedy zajistit perfektní usazení tyčí a použít kvalitní ložiska/kluzná pouzdra. Dále by mohlo pomoci tiskárnu co nejvíce uzemnit, mám v plánu úplně vyhodit nožičky a místo toho rám po celé délce podložit podložkou z drcené gumy.
Při použití tiskové plochy 300x200, bych také doporučil prodloužit spíše osu X a ne Y, ať případným negativním efektem trpí kratší osa.
Jinak samozřejmě pomáhá redukce akcelerací a jerku, ale nesmí se to zase přehnat (jak bylo i zmíněno ve videu výše). Toto nicméně nepovažuji za reálné řešení, pouze obejití problému
Rád si poslechnu další nápady a zkušenosti