Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Re: Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Příspěvekod Rebel » 24.07.2014 23:56

sorry, jsem si to nespojil :) jsem o tom lesteni atd. cetl, ale uz je to o vice nez nekolik postu vyse :D
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Images: 243
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Příspěvekod romanm » 30.07.2014 12:17

Tak jsem konečně našel trochu času, abych sepsal zkušenosti se vzorky mladečského 1,75mm PLA, které mi poslal Paja z JRC.
Musím říct, že oproti 3mm, tento šel velice snadno a prakticky na jakýkoliv profil. Jediné, co jsem nastavoval, byla délka a rychlost retrakcí podle doporučení pro tisk PLA od 3DFactories.
Filamentu vůbec nevadily změny rychlosti při tisku, smrště retrakcí, nic. Chvílemi jsem měl pocit, že snad ani netisknu Mladeč ;)
Pro mě optimální rychlost tisku, osvědčil se mi profil, který používám i na 3DF PLA:
    Perimeters: 60
    Small perimeters: 30
    External perimeters: 70%
    Infill: 80
    Solid infill: 80
    Top solid infill: 40
    Bridges: 80
    Gap fill: 30
    Travel: 130
    First layer speed: 50%
Nejrychleji jsem tisknul 160mm/s, jenom chvilku, abych zkusil jestli nezačne vynechávat u dlouhých výplní,
dál zrychlovat jsem nezkoušel, tohle mi bohatě stačilo, protože stejně většinou tisknu do 100mm/s.

Filament jsem zkoušel na několika kombinacích celokovových HE:
- originál 3DRATY
- pozměněná kopie DS+vlastní heatblock
- pozměněná kopie DS+heatblock 3DRATY

Všechny tiskly bez problémů. Ještě takový malý poznatek. Test probíhal na dvou Rebelech II, na jednom máme mosaznou zubatici s hrubým zubem a průměrem cca 7,2mm, na druhém mám nerez zubatici s jemným zubem a průměrem cca 11mm (na ebay jako MK7 compatible). S tou větší jsem měl pocit, že to podává filament o něco líp, zubatice se tolik nezakusuje do drátu (nepoužívám štelovatelnou pacičku) a zabírá víc zubů současně, jak se česky říká - má lepší grip :)

Pajovi děkuju za vzorky, díky nim jsem si mohl vyzkoušet a po předchozí špatné zkušenosti s 3mm jsem se mohl přesvědčit, že 1,75mm PLA z Mladče je v pohodě.

Momentálně už tisknu jenom PLA a až dotisknu špulku z 3DF a nebude se mi chtít jet tu štreku 12km do 3DFactories :) pro nový matroš, půjdu na JRC ;)
Přikládám foto, co jsem ze vzorků tiskl, resp. to, co si ještě děcka nerozebraly :)

Pozn.: při testu nebylo žádnému zvířeti ublíženo na zdraví a ani kousek testovacího filamentu nepřišel nazmar... NAZDAR! :)
  • 0

Přílohy
photo_00021.jpg
photo_00021.jpg (78.31 KiB) Zobrazeno 5788 krát
romanm

Příspěvekod Kuba5 » 24.09.2014 20:41

Tak jsem se dnes začal pořádně věnovat PLA a problém s přebytečným materiálem je vyřešený. U PLA to dává akorát při stejném (správném nastavení) extruderu.
Problém ale mám s celkově podáváním materiálu. Do asi páté vstvy je vše v pohodě, skvěle se to chytne na zrcadlo (lak na vlasy) a tisk vypadá nádherně, ale u šesté vrstvy to začně podávat strašně málo materiálu, až občas vlákno úplně chybí, pak je ho fakt hodně málo a vypadá to hnusně. No toho vlákna je tak málo, že už se to ani nespojí.
Když zadám projetí třeba 10 mm filamentu extruderem, tak to jde normálně, takže mi připadá, že je to spíš chyba sliceru, který v té šesté vrstvě nějak ubere materiál na 1/4.
Jinak zkoušel jsem tisk 2x a dopadlo to stejně, zase u šesté vrstvy to začalo dělat.
Nemá někdo nápad, co by to mohlo způsobovat?
Jinak ofuk tisku už používám, akorát 60x60 větrák, menší doma nemám, tak snad to nevadí. Chladí to docela dost i HE a zrcadlo, ale u PLA to asi vadit nebude.

Teploty: 210/55 u první vrstvy a pak 205/55.
Materiál PLA-D černé Mladeč
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 24.09.2014 21:13

Muze to byt i chyba vlastniho stl, ktere si neopravil v netfabbu. Koukal si na vizualizaci toho g-codu, jestli ti nahodou slicr nevynechal treba vrstvu?
Je to pri tisku stejneho g-codu pokazde presne ve stejnem miste?
co tisknes?
muzes sem poslat treba stl a zabaleny ten g-cod?

Rikam, ze kdyz chce nekdo neco resit, tak je potreba vic informaci a ne jen popis cehosi.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 24.09.2014 21:20

Objekt jsem zapomněl opravit, jindy to dělám, ale teď mi to vůbec nedošlo. Opravdu hlásí, že je třeba ho v netfabbu opravit. Bude to snad ono, zkusím to a dám vědět.
Jinak tisknu píšťalku.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 24.09.2014 21:22

v repetieru musi ta chyba po vygenerovani g-codu byt videt.
  • 0

Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 24.09.2014 22:08

Tak to spíš vypadá na velmi častý problém s PLA. Prostě se to chvilkama zasekává a jde velmi špatně protlačit materiál (i rukou teče dost špatně). Jako ono to teče, ale prostě hůř, takže to trvá dýl a nestačí to tisknout. Ale dělá to jen občas, zkusil jsem to hned po zastavení tisku( když to přestalo dávat plast) a fakt šlo z trysky vlákno dost pomalu, počkal jsem asi 20 s a vlákno najednou šlo úplně lehce, skvěle to teklo.
Čím to může být?
  • 0

Kuba5

Příspěvekod romanm » 24.09.2014 22:31

Žeby zasekávání? Určitě ti to dělá v okamžiku, když se tisknou "tečečky" - po sobě několik velice krátkých tahů, kdy zubatice rychle cuká s filamentem tam a zpět. Zkus to slicnout cura enginem a pak tisk, cura nedělá tečečky.

Jinak, o tomto už se tady hóóódně diskutovalo. Projeď si tohle vlákno od začátku, ať to nemusíme psát znova :). Tagy: retrakce, chlazení breaku, řepkový olej ;)
  • 0

romanm

Příspěvekod Kuba5 » 24.09.2014 22:39

No zajímavé je, že včera jsem tiskl kostku a tisko to bez zasekávání, takže je mi to divné.
Ale asi to bude vážně ono. Zítra to ještě zkusím projet curou a pak s tím laborovat. :D
Chlazení heatbreku samozřejmě mám, ale ten držák od Dana, takže to není ten, co sem dával majkl, takže asi budu muset vytisknout ten od majkla, z ABS by to mělo jít. :)
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Kuba5 » 25.09.2014 16:21

Tak jsem HE rozebral a cca v půlce toho zužení na heatbreaku (ta část s tenkou stěnou) je zaseklý filament, takže se v tom místě opravdu taví.
Držák větráku mám od Dana a fouká i na heatbreak, min. na jeho horní polovinu. Asi ještě zkusím vytisknout ten nakopený, co tu dával majkl.
Jinak co bych měl potom udělat? Po vyčištění dát do heatbreaku ten řepkový olej a doufat, že se to už nezasekne ani s retrakcemi nebo stačí stříknout WD40, jak jsem tady četl?
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 25.09.2014 17:40

Skus zvysit teplotu z tech 205 na 210, nebo naopak snizit. Zalezi ale i na rychlostech, kterymi tisknes. Nedavno se mi tedy PLA z Mladce taky kouslo, to transparentni, ale po pridani teploty o 5°C to uz proslo.
V tom zuzeni se to samozrejme take tavi, to je uplne jasne a jnak to ani udelat nejde. Ale zalezi na delce retrakce, rychlosti tisku a jejich rozdilu. Ten pomer je potreba vychytat.
Pro PLA pouzivam retrakce max. 1mm a uplatnuji se az pri prejezdu delsim, nez 10mm
  • 0

Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 25.09.2014 17:45

Ok, možná, že když mám teď čistý hotend (ještě tam není ztvrdlé PLA), tak bych mohl naopak dát teplotu na 190°C, aby se to netavilo tak vysoko a tím pádem víc nezasekávalo. Pokud bude i tak problém, zkusím teplotu naopak zvýšit na 210°C, to by mohlo pomoct. Retrakce zkusím snížit.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 25.09.2014 18:02

zkus a dej vedet ;)
  • 0

Rebel

Příspěvekod romanm » 25.09.2014 19:01

Já si myslím, že změna teploty to neřeší. Buďto teplotu sníží, zasekne se mu to o vrstvu později, nebo teplotu zvýší a sekne se to o vrstvu dřív. Nastavení retrakcí mu může pomoct konkrétní model vytisknout, ale stejnak bude pořád tisknout s vědomím, že šance na zdařilý výtisk je 50:50.

Jestli si vytisknul a používá můj prachový filtr, může do něj natlačit ubrousek a zakápnout řepkovým olejem. S přimazáváním se mu procento úspěšnosti o něco zvýší. Tisknu převážně PLA a na dvou různých celokovech jsem měl úspěšnost někde k 80% - řekněme, 2 z 10ti tisků jsem musel opakovat s jiným profilem, kvůli zaseknutí. A ve sliceru jsem měl takových profilů s různými retrakcemi 6 nebo 7, jenom na PLA.

Teď tisknu PLA hotendem s ptfe vložkou, tisknu na jeden profil, bez mazání. Případně si jen zrychlím, nebo přihřeju, podle toho jestli chci výtisk matný, nebo aby se leskl jak psí koule...:)
A z filamentu vyhodím jen zkušební předtisky a vajgly, které odstříhám při výměně barvy.
  • 0

romanm

Příspěvekod Kuba5 » 25.09.2014 19:53

No už je to trošku lepší, ale furt to není ono. Asi se zase vrátím k ABS a k PLA se kdyžtak vrátím později.
Jinak na ofuk mám velký 60x60 větrák, fouká moc, že to i dost ochlazuje hotend a s ním jsem dosahoval spíš horších výsledků.
Teď tisknu jeden objekt bez ofuku, tak uvidíme, jak to dopadne, už se to fakt tolik nezasekává, ale občas to stejně přestane matroš podávat a vypadá to blbě. Ještě zkusím dát do té prachovky olej, jak píše Roman, už tak bych řekl, že dost pomohlo WD40 v breaku, ale to tam samozřemě nebude furt.
O PTFE vložce jsem tu už četl, PLA se s ní dá tisknout jednoduše, akorát se musí tisknout pomaleji, to mi ale nevadí, stejně zkouším PLA jen kvůli pár objektům, radši chci vyladit ABS, které je i levnější.
Prodává ještě majkl break s tou vložkou? Určitě bych o to měl zájem.

btw teď jsem asi v půlce tisku toho objektu a vypadá to velice dobře, už pár vrstev to podává konstantně. Za 20 minut sem hodím výsledek.
  • 0

Kuba5

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná problematika tisku