od wladoo » 16.02.2016 10:52
Měl jsem stejný problém s tiskem PLA celokovem. Nevím, co přesně z provedených úprav mi pomohlo, aby se filament nezapékal v heatbreaku a ani netuším jestli bude tisk vždy 100% úspěšný (tisknu většinou tak do 3-4 hod.). Každopádně se podělím, třeba to někomu aspoň trochu pomůže.
Mám čínskou kopii E3D V6 bez PTFE vložky.
Podle rad, co jsem kde vyčetl (převážně zde na fóru) jsem tedy provedl tyto úpray:
- ventilátor chlazení hotendu jsem připojil přímo na 12V
- převrtal jsem 2mm vrtákem a pořádně vyleštil heatbreak
- na závit heatbreaku, který se šroubuje do chladiče jsem nanesl teplovodivou pastu a pořádně dotáhl (tuším, že jsem toto četl přímo na stránkách E3D), chladič tak lépe odvede teplo z heatbreaku
- na závit heatbreaku, který se šroubuje do topného bloku jsem namotal teflonovou pásku -ne na plošku kam dosedá tryska (nikde jsem tuto úpravu neviděl, tak nevím jestli má smysl nebo ne, ale bordel to nedělá. Tisknul jsem s tím i karbon při 250°C a bylo to OK.)
- posunul jsem větráček o jedno žebro níž
- zvětšil jsem přítlak zubatice
- filament ženu přes houbičku s kapkou rýžovýho oleje (kápnul jsem tam asi tak dvakrát za poslední měsíc, tak nevím jestli to vůbec má smysl)
Zatím jsem zkoušel nějaké vzorky Fillamentum, Verbatim, colorFabb. Nejvíc mám natisknuto z PPM3D a polského DevilDesign. Právě s DevilDesignem jsem měl největší problém a musel jsem navíc ještě snížit teplotu o cca 15°C oproti jiným filamentům. Ten se tedy pořád chová divně, ale vypadá to, že se snad už nezapéká.
Když to tak shrnu, tak asi bylo nejlepší objednat heatbreak s PTFE vložkou, ale chtěl jsem to vyřešit s tím co mám a navíc jsem při hledání příčiny lecos pochopil.
Jinak dvakrát nebo třikrát jsem také hotend rozebíral při zapečení než jsem narazil na poznámku kohosi moudrého, že pouze stačí nechat zchladit hotend na cca 100°C a filament jednoduše vytáhnout. Pak už jen stačí ucvaknout strunu nad probroušeným místem od zubatice a strčit zpět. Geniální.