Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Příspěvekod paja » 21.06.2014 09:30

Pojem tepelna vodivost jsem cetl uz nekolikrat - ale prijde mi to jako povera. Ty tepelne vodivosti se muzou lisit, ale ne tak aby to melo vyznam. Spise bych rekl, ze za to muze prohrivani celeho hotendu. Priklad: udelam perfektni vytisk. Hned pustim druhy. Ten udela zatku. Kdyz to necham cele vychladnout, tak je zase prvni vytisk OK.
Pochopitelne jen u slozitych modelu, kde je hodne malych direk a infil je na kratke vzdalenosti. Davam retrakci i u infilu. Pomalou retrakci. Nesnasel jsem, kdyz ta tryska po ceste ukapavala. Ten material pak nekde prebyval a nekde chybel. Coz nasledne spustilo problem se spuntem.
Co mi prijde jako dobry test pro srovnani hotendu a materialu:
navedu matros a udelam par extrakci. Odeberu to co vyteklo. A pak mi to z hotendu tece dal. Rekneme 5 minut. Delka by mela byt co nejmensi (idealne nula). Nezaznamenal jsem zasadne odlisne delky vytoku pro ruzne materialy. Ale hodne to ovlivni vymena hotendu.
  • 0

paja

Příspěvekod Rebel » 21.06.2014 09:45

vyssi tepelna vodivost neni povera, ale fakt konzultovany s vyrobcem.
to ze ma svuj vliv na danou zalezitost hotend je jasna vec, ale nikoli tak jak pises, ze jeden tisk ok a dalsi zasek. to v zadnem pripade.
ten "spunt" se udela temer vzdy ve stejnem miste tisku a to muzu tisknout treba 10x za sebou.
Celokv ma pomerne dost stabilni teplotu, nechova se jako peek, takze se neda uvazovat o nejakem dlouhodobejsim prohrevu HE jako takoveho.

Navic tu ty rozdilne PLA mam vedle sebe a na stejnem HE pri stejnych nastavenich s jednim objekt vytisknu a s druhym ne.
  • 0

Rebel

Images: 243
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Příspěvekod Car » 21.06.2014 18:49

Zkusím přihodit poznatek o plastech z Mladče .
když začínali tak jsem si koupil 5 kg filamntu ABS 3mm před dvěma měsíci mi došel a šel jsem koupit dalších 6 kg filamentu ABS 3mm .
Přesto že tisknu tu samou věc a měl jsem již odladěné hodnoty tisku po dojetí starého filamentu( podstatně tvrdší byl ),mi s novým ABS tisk zkolaboval na nevytlačování ABS tryskou naopak se zubatice prokousala celým filamentem .
Musel jsem změnit následující parametry : teplota trysky z 240°C na 230°C a teplota stolku z 120°C na 105°C a už to zase jede jak má ( jen upozorňuji na podstatné co tu ohledně teplot neřešíte , tyto hodnoty jsem změnil v nastavení a ukazují se i na LCD od termistorů - skutečné hodnoty naměřené digitálním teploměrem jsou však jiné !!! teplota trysky místo 230°C má jen 202°C a stolek místo 105°C jen 97°C toto je způsobeno úchylkou přesnosti termistorů a arduina - proto dejte pozor i na toto ,každý tam má jiný termistor ).

Ten nynější matroš "co prý už budou dělat stabilně "je podstatně měkčí ,velmi rychle začne téc .Pak ještě to zásadní co byl problém podávky měkého matroše do trysky zubaticí : trošku jsem musel přidat přítlak proti zubatici a také přidat krokáči na síle ( otočit po směru hodinových ručiček na stepsticku o 1/4)- to způsobilo výraznější zahřívaní krokáče extruderu a dostavil se onen problém co tu popisujete první tisk je super a prohřátá tiskárna najednou začla vynechávat dávkování matroše v nějaké cyklické výšce kusu , tak jsem na něj přidal větrák 40x40x10 ten stále chladí jen krokáč extrudéru a je zase bezproblémový tisk .
Zkuste si schválně změřit teplotu krokáče na extrudéru jestli se vám náhodou nezačal zahřívat ( ta teplota dělá totiž onen výpadek podávky)!!! kdyby snad náhodou někoho napadlo pokládat magnety na krokové motory ,tak rozhodně néé na černou část,jedině na víčko Al na šroubky .Jinak to způsobí nesprávnou funkci krokáče ..
  • 0

Naposledy upravil Car dne 22.06.2014 23:40, celkově upraveno 1
Car

Příspěvekod Rebel » 21.06.2014 19:45

Bohuzel to co popisujes je o necem trochu jinem. To co se deje u tvrdeho PLA je to, ze se zastavi posuv materialu v trysce, zubatka vyzere okamzite do PLA zlabek, ze ktereho to jiz nevybehne a vyzira do neho poze dale zlabek.
S vysi teplotou magnetu ztravceji motory sice silu, ale nemyslim si, ze je nekdo topi na tolik, aby to melo zasadni vliv.
To co se projevuje pri delsich tiscich je vetsinou zpusobeno naopak prehratim stepsitu, ktery zpusobi ono vynechani, protoze ho vypne integrovana tepelna ochrana.

Co se tyce rozdilu teplot skutecnych a zobrazenych je jasna vec, nic mene to s problemem PLA ktery tu resime nema az tak moc spolecneho. Tedy aspon u me, protoze nenastavuji teploty podle dogmatickych cisel, ale podle toho, jak se chova vytlacovany filament a vlastni vytisk.
  • 0

Rebel

Re: Problematika tisku PLA-D Fillamentum/Mladeč/3DF atp.

Příspěvekod lsl » 13.07.2014 11:25

Zdravím,

bohužel jsem dorazil poslední zbytek 3mm PLA z reprapworld (bezproblémový tisk na Rebelově původním peek hotendu) a koupil 1.75 od 3DF. A ať dělám, co dělám, složitější tisk z tohoto PLA na celokovu nedám :( .

Zkouším bez retrakce, s malou, větší velkou ... teploty od 180 do 210, řepkový olej v breaku, 40mm ofuk včetně breaku a zatím se to u složitějšího tisku téměř vždy zasekne :(

Nemáte někdo nějaký tip, jak na DS hotendu úspěšně tisknout z tohoto PLA? Co ještě zkusit? Jak je na tom 3DRATY HE?

A případně dotaz na Dana: co se stane, když do tvého peekového hotendu na 3mm pustím 1.75 - asi se to ucpe?

Díky za nakopnutí, co ještě vyzkoušet.

Luděk.
  • 0

lsl

Příspěvekod Rebel » 13.07.2014 15:55

Ahoj, co se tyce 3mm HE a tisku 1.75mm filamentu, tak to ani nezkousej. Lze ten 3mm HE vyvlozkovat teflonovou hadickou a udelat z neho 1.75mm, akorat se ten teflon musi vlepit, protoze by vylejzal.

Problemy z v CR dostupneho PLA se mi nastavenim slicru a puvodnim provedeni HE odstranit nepovedlo :(

Da se tisknout tzv. hybridnim celokovem, ktere jsme uspesne s majklem kazdy po sve vyrobni lajne vyzkouseli. Ma jedinou nevyhodu a to, ze ti snizi maximalni tiskove rychlosti nekde max. okolo 100mm/s.
Principielne je to tak, ze jsme v breaku je ptfe vlozka, ktera zamezi tomu zaseknuti, ovsem prodlouzi meltzonu, tim zvysi odpor HE.

Majkl jeste resi konstrukcni ladeni puvodnich kovovych breaku, tak uvidime, jak to dopadne.

Ty upravene breaky mam jen 4 a jsou ted na tiskarnach. Zatim nevim, zda je budu nabizet, pokud by se majklovi povedl poladit ten kovovy, bylo by to idealni.

Ale pokud by si ten break chtel, napis majklovi, jestli jetli nema navic, nebo je kdyztak necham vyrobit.
Pokud se zde ozve vice lidi, ze by jim to omezeni rychlosti nevadi, necham ty breaky vyrobit.
S cenou by jsem se mohl vejit nekde okolo 200,-, mozna i lepe, zalezi na poctu kusu.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Příspěvekod majkl » 18.07.2014 02:01

Ten hybridní brake je řešení. Ale zpomaluje mi to tisk.

Se standardním brake mi zabralo udělat nový držák ofuku, větráček je nakloněnej směrem dolů, víc fouká na prvni žebra chladiče a na brake.

Podařilo se mi tak vytisknout v pohodě stříbrnou Mladeč.

Teď tisknu Fillamentum a to se mi zatím zdá naprosto bez problémů.

Věřím, že to pomůže i u DS hotendu.
  • 0

Přílohy
3draty-he-fanmountr-v4.0.3.stl
(274.22 KiB) Zobrazeno 6106 krát
majkl

Images: 6

Příspěvekod lsl » 19.07.2014 10:21

Dík za tipy. Ještě jsem našel poměrně obsáhlé vlákno se stejným problémem na fóru E3D

Zkusím ještě vyleštit break a trysku a případně zkrátit kanál trysky, zkusím Majklův chladič a uvidím. Prozatím se mi několik nepříliš složitých tisků povedlo dotáhnout do zdárného konce s retrakcí na 3.5 mm při 210C.

LS.
  • 0

lsl

Příspěvekod majkl » 19.07.2014 23:50

My máme kanálek trysky dlouhej 0.68mm jestli si pamatuju správně.

Dřív jsme drželi pravidlo 2 x d.

Aktuálně s tím novým ofukem mi to PLA-D Mladeč tiskne bez problémů a zatím i další zlobivej materiál je ok.

Zkusím ještě trochu zkrátit kanálek a vrátit původní ofuk, jestli se to zasekne.
  • 0

majkl

Příspěvekod lsl » 20.07.2014 19:50

Hlásím úspěšný tisk s filamentem od 3DF :) a celokovem od DS (možná to zabere i jinde)

Tisknu na 190C, tryska 0.3mm, délka kanálku trysky cca 0.5mm (nemám to čím pořádně změřit :) ), retrakce 3.5 mm, ofuk chladiče 40mm ventilátorem včetně breaku (podobný chladič, jako má Dan). Prozatím funguje libovolně složitý a dlouhý tisk.

Na hotend jsem aplikoval:
- vyleštění breaku (Sidol, bavlněná tkanička upnutá v mikrovrtačce, nakonec WD40)
- totéž s tryskou, navíc zkrácení kanálku na cca 0,5 mm

Jestli je tento postup reprodukovatelný i jinde, netuším :)

LS
  • 0

lsl

Příspěvekod majkl » 20.07.2014 21:32

Super, gratulace!

Mohl bys to zkusit ještě s původním ofukem, aby bylo jasný jestli je to tím, nebo leštěním heatbrake+zkrácením kanálku.

Jakou jsi měl původní dílku kanálku? Jak jsi změřil těch 0.5mm? (vrtákem nebo tím mraženým filamentem?)
  • 0

majkl

Příspěvekod lsl » 20.07.2014 21:54

Ofuk jsem skoušel samostatně a nezabral.

Osobně si myslím, že pomohly všechny kroky - ten PLA cukr se na ocel hodně lepí a každá troška pomůže. A možná pomohly i nějaké zbytky WD40 v breaku a trysce.

Původní délka kanálu trysky byla něco odhadem něco mezi 0.6 a 0.8 (přesněji by to měl vědět výrobce, měřil jsem to stojanem mikrovrtačky s připevněnou šuplerou a mám hodně starou šupleru :) a navíc už blbě vidím :lol: . Trochu jsem ubral vrtákem, znova změřil a vyleštil vnitřek trysky. Zatím to tiskne, uvidím co se stane, až do toho zase nacpu ABS.
  • 0

lsl

Příspěvekod paja » 21.07.2014 00:12

Ahoj,

docela by mne zajimalo, jak trysky ladite. Ja uz vyzkousel tri ruzne hotendy (koupene), a kazdy ma nejaky konstrukcni problem.
Nasel jsem odkaz na jednu diplomku: https://dip.felk.cvut.cz/browse/pdfcach ... 07dipl.pdf
Bylo by zajimave, kdyby nekdo neco podobneho napsal i na hotendy.
Prijde mi, ze je opravdu kolem materialu spousta pover. I chapu jak vznikaji. Kdysi jsem delal redragon. Neverili byste, kolik pover vznikalo kolem vypoctu rizenych nahodnym generatorem. Dost jsem si ho proveroval a byl OK. Jenze hracum to neslo vysvetlit.

Tisknu z ABS 3mm. Mam ho docela zasoby. Mozna az ho dotisknu, prejdu na 1.75. Reprapobchod, nc computers, welleman i mladec se chovaji zhruba stejne (subjektivni nazor). Ty cinske od nc a reprapobchodu maji v sobe vic plniva a jsou potreny nejakym mazadlem (subjektivni nazor). Prijde mi, ze sice jednoduseji tisknou, ale vysledek je mechanicky horsi - kolecka s zabim prevodem uz tisknu jen z mladce (opet subjektivni nazor)
Proc mate tak v oblibe PLA ? Ta ekologicka odbouratelnost je kec - museli by jste to kompostovat s enzymy pri vysoke teplote. A co hodim do kose, stejne zkonci ve spalovne malesice. Kdysi jsem vznesl dotaz na ministerstvo, jak likvidovat CD (meli jsme jich k likvidaci jednotky tisic). Mam od nich odpoved, ze do kose a tedy do spalovny. Nedelam si vubec zadne iluze. Navic PLA je o 1/4 tezsi, tedy drazsi.

Delate nejake srazy ? Na vymenu nazoru a zkusenosti ?

PS: porad cekam, ze mi nekdo posle stlko neceho, co mu nejde vytisknout PLAckem z mladce.
  • 0

paja

Příspěvekod lsl » 21.07.2014 07:45

paja píše:Ahoj,
...
Proc mate tak v oblibe PLA ?
...

Velké hranaté věci se z něj tisknou jednodušeji (nesmršťuje se tolik a nekroutí, jako ABS).
A mechanicky na některé věci mi vyhovuje líp.

LS.
  • 0

lsl

Příspěvekod romanm » 21.07.2014 11:29

paja píše:PS: porad cekam, ze mi nekdo posle stlko neceho, co mu nejde vytisknout PLAckem z mladce.

Posílal jsem Ti odkaz v PM na starém fóru, ale bylo to v době přechodu na nové, takže se to asi ztratilo.

Standardním profilem 30mm perim./60mm infill při teplotách od 190 do 230 vždycky začal soplit v půlce (5-6 vrstva) při vyplňování kolem kontur písmen. Pomalu na konstantních 25mm to bylo o něco lepší ale pořád to nebylo ono. Nakonec se podařilo s upravenými retrakcemi a po 4 kusech najednou, často to jeden stejnak pokazilo.

https://www.dropbox.com/s/i8yakx0hskwqvg9/4gfcz-penetrated_fixed.stl

Minulý týden jsme předělali Rebela na 1,75mm filament a otestovali na něm 3DF PLA na těchto placičkách. Ten šel uplně nádherně na výchozí nastavení sliceru i při 60mm/120mm rychlosti a HE na 190'C, žádná magie kolem toho. HE máme vlastní celokov, konstrukce podobná DS, tryska 0,4mm z ebay (MK8/makerbot compatible). Heatbrake neofukujeme.

Kdo by chtěl otestovat, tiskněte 4ks najednou, infill 30%... vezme to necelých 1,4m drátu ve 3mm (nebo 4,1m v 1,75mm).
Budu rád, když se podělíte o foto, ať už se podaří nebo nepodaří vytisknout.
  • 0

romanm

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná problematika tisku