Zdravím rebelové,
objevil se mi při tisku velkých věcí, které jsou téměř přes celý heat bed (typicky velká krabička) problém s tím, že se mi při tisku vyšších vrstev začnou odlepovat a zvedat rohy. PLA to většinou snese a díky tomu, že jsou vrstvy ještě dost horké tak před hlavou uhýbají. Výsledkem je pak objekt, který má prostě jenom ohnuté rohy, ale aspoň se dotiskne. U ABS je problém větší, protože jak se zvednou rohy, tak se o ně hlava buďto zastaví a nebo prostě utrhne díl z podložky.
Tisknu na sklo s kaptonem a myslím, že problém není v tom, že by materiál dostatečně nedržel, protože finální oddělení jde přiměřeně ztuha. ABS je od Dana, PLA z Alzy, tedy 3D Factories. Teploty pro PLA ze kterého tisknu častěji mam cca 170° tryska a 70° bed. Nepoužívám chalzení tisku ventilátorem.
Upřímě mám podezření, že díky vyhřívání heatbed se dolních několik vrstev nesmrští a ve chvíli, kdy tisknu dlouhé boky krabičky ve výšce cca 2cm nad podložkou dojde k jejich smršťování razantněji, protože víc vychladnou a logicky pak zvednou koncové části do tvaru luku.
Jaký je váš názor, případně existuje nějaké řešení? Možná jenom něco dělám blbě, tak díky za názory.