Ahoj,
tak jsem (částečně) dostavěl Rebela II T (kalené pojezdové tyče) z dílů JRC. Pár poznámek ke stavebnici:
- zabaleno je to parádně, jednotlivé pytlíčky na všechno, pěkná malá krabice
- pravděpodobně vlivem hmotnosti kovových dílů došel zdroj 12V s deformovaným a částečně utrženým krytem (to mi nevadí, zabývám se profesionálně elektronikou a nebyl problém zdroj zkontrolovat, bezpečně vyzkoušet a mechanicky srovnat a smontovat)
- některé plastové díly došly s menšími prasklinami (opraveno acetonem)
Teď ke stavbě:
- kovové díly rámu perfektně lícují, když se sestavuje pozorně a pomalu a všechny hrany jsou rovně proti sobě, ani nepotřebujete úhelník. Kontrolováno úhelníkem a na délce úhlopříček, sedí bezvadně
- spojovací materiál je perfektní, šrouby přesně pasují
- plastové díly rámu jdou našroubovat bez problémů, při troše pečlivosti přesně sedí do rámu
- ložiska jdou do pojezdů vložit bez násilí, je potřeba zkontrolovat že otvory jsou čisté a s citem je vtlačit např. proti desce stolu
- tyče jdou do ložisek vložit naprosto bez problémů, děsil jsem se vypadávání kuliček jak bylo popisováno v manuálu, ale pokud se vkládání provádí opatrně, tyč do nich zajede jak nic naprosto bez odporu
- usazení stolku a osy Y na tyčích je s posuvným měřítkem otázkou pečlivé půlhodinky. Stolek pak jezdí na tyčích naprosto hladce
- řemenice osy Y (i osy X) je kamenem úrazu. Manuál říká vtlačit ložisko tak, aby nepatrně vyčuhovalo. I při začištění vnitřních průměrů řemenic ložiska do nich nejdou vtlačit, a obě řemenice i při vtlačování palcem praskly a oddělilo se na obou jedno z čel od vnitřního válečku. Lepení je k ničemu, praskají znovu. Ložiska jdou špatně zarovnat tak, aby nepatrně vyčuhovaly, a osazení v držácích řemenic je nepřesné. Po útrpném sesazení řemenic do držáků se mi zdá, že se točí velmi špatně. Na tomto místě by byla na místě kovová řemenice. Zatím tam mám ty plastové, ale v nejbližší době vytočím obě na soustruhu.
- pojezd X sedí přesně, tyče jsou rovnoběžné, ložiska jdou vtlačit bez problémů a držák extruderu jezdí po obou tyčích bez odporu. Sesazení však není legrace, otvory pro tyče jsou velmi natěsno a tyče do nich nekloužou hladce. Je potřeba trochu zatlačit a pokroutit, aby tam zajely v pořádku a na rozměr otvorů držáků tyčí Z.
- po nasazení pojezdu X na tyče Z poznáte, jestli jste při sestavování rámu neudělali chybu. Protože se přes šrouby L profilů rámu špatně kontroluje vertikální část rámu, tato byla lehce ujetá do strany. V tomto okamžiku jsem lehce povolil vertikální část rámu a nechal si celý mechanismus pojezdu X na tyčích Z sednout na spodní dorazy, a vyzkoušel pohyb pojezdu v ose Z a změřil rozteče obou tyčí po celé délce.
- sestavení extruderu je bez problémů, vše je vymyšleno tak, že pohyb filamentu je skutečně bez jeho ohybu přímo do díry k heatendu a na toto nastavení stačí jeden pohled zkrz páčku přítlaku a jemný pohyb motorem extruderu.
- vodiče od vyhřívané podložky mají na koncích nakrimpované špičky, ani při nejlepší snaze ale nejdou protáhnout zkrz díru ve stolku. Špičky jsem uštípl, a zjistil že jdou kabely velmi natěsno protáhnout i bez špiček. Nakrimpoval jsem nové, mám jich plné šuple.
- přišroubování držáku Arduina je šrouby M6x10, v manuálu je chyba.
- zapojení a vyvázání elektroniky je perfektně popsáno, a i laikovi musí být naprosto jasné jak to celé zapojit
Oživení a nastavení:
- koncák osy X spíná příliš daleko od levého dorazu, při posunu o 200mm ve výchozím nastavení narazí držák extruderu na doraz. Je potřeba koncák lehce přiohnout (ale třeba to byl jenom můj kus)
- dle manuálu se dají mechanicky perfektně dostavit posuny tak, že heatend je skutečně na list papíru od podložky
- v manuálu chybí proudy motorky pro ty, kdo by chtěli na driverech nebo přívodech k motorům něco měřit. Nastavení je tam popsáno pouze "od oka"
- i když jsem si před zapnutím motorů stáhnul všechny trimry na minimum a ověřil podle VREF, motorek extruderu odmítal při přidávání proudu krokovat. Změřením odporů vinutí bylo jasno - motorek extruderu je vadný. Protože jsem začínal s minimy na trimrech, mohl být vadný z výroby. Protože jsem ale neměřil odpory vinutí před zapnutím, nevím to jistě.
- heatend i heatbed topí dle požadavků a očekávání. Bude možná nutná lehká izolace pod heatbed, protože nejde vytopit nad cca 105 stupňů, ale ještě jsem to až tak nekoumal
Suma sumárum - díky za perfektně vymyšlenou stavebnici. Těch několik vad na kráse konkrétně mě nevadí, protože to všechno byly chyby z oboru, kterému rozumím a jsem schopen opravit.
Kdybych se ale mohl zeptat na pár věcí:
- jaké by měly být proudy motorky ve všech osách a na extruderu ? (nebo VREF na driverech) ? (Tak, aby seděly rychlosti pojezdů, a přitom došlo při nárazu do překážky k vynechání kroku. Jmenovitý proud motorky je dle datasheetu 1A)
- jaké je nastavení Rebel II T od JRC v repetier hostu ?
- jaké je nastavení Rebel II T od JRC v Slic3ru pro ABS ? (heatend 0.4mm)
Po výměně motorku extruderu a tisku první kostičky dám určitě vědět
Každopádně gratuluji k dobře odvedené práci, vymyšlena je tahle konstrukce opravdu bezvadně a byla radost to stavět.