Já jsem zkusil různé podklady od kaptonu po papírovou samolepku u PLA, bral jsem i různé značky lepících tyčinek dětem abych je zkusil, ale asi našel jsem absolutního vítěze (prozatím)....koupil jsem v Hornbachu tyčinkový tuhý Herkules (větší tyčku 40g, ale měli i menší myslím 15g) a po předchozích zkušenostech můžu říct, že pro mě je toto zatím vítěz.
Uvažoval jsem již v pomalu zoufalé situaci, že objednám od p. Zahradníka lepidlo Tesa Easy Stick a k tomu i podložku BuildTak, abych sám zkusil zda jsou vychvalovány do nebes oprávněně, ale ten tuhý Herkules mě fakt velice kladně překvapil.
Tisknu již třetí den na jednu a tu samou vrstvu a na stejné místo (přitom mám potřenu skoro celou plochu) a podklad je stále jako nový. Teda zatím zkouším s ABS-T, ale můžu řícr, že jsem neměl zatím s tímto jediný zmetek ani se mě neodlepil roh od podkladu.... Mám 3mm zrcadlo, lepidla jsem dal jen 2 vrstvy do kříže a opticky po zaschnutí to vypadá jako jednolitá vrstva, jako bych to nastříkal sprejem....na hmat je to zdrsnělé a zrcadlo vypadá jakoby zamlžené, ale ABS na tom drží perfektně. A navíc to nesmrdí jako většina ostatních tyčinek co mě zamořily místnost.
Posichroval jsem se tím, že jsem do Sliceru přidal 5 pomocných vláken kolem modelu aby to lépe drželo na podkladu. Po tisku a poklesu teploty asi kolem 50°C a méně již výtisk lze lehce odloupnout od podkladu a pokud teplota sleze na pokojovku, odloupne se sám......
Teplotu zrcadla jsem po předchozím laborování zvedl ze 100°C a udržuji ji na 110°C jak pro první, tak pro další vrstvy....mám plast od poláků (DevilDesign) a ti doporučují 90-100°C, ale při této teplotě to na podložce nedrží, 1.75mm (mikrometrem jsem naměřil dokonce jen 1.718 mm !!! a tuto hodnotu nastavil do Sliceru). Dle návodu na
http://www.soliwiki.com/PID_tuning jsem zkalibroval PID regulaci (hodnoty vycházely hodně odlišné od původních hodnot v Eeprom, ale pomohlo to). Hlavu mám na 245°C pro první vrstvu a pro další snížím na 235°C a je to ok.
Po předchozím laborování, kdy se mě lepidlo mazalo po skle a dělalo vysoké vrstvy, nerovnoměrný povrch apod., bylo nepříjemně cítit, atd......jsem konečně alespoň pro mě našel vhodného kandidáta pro solidní tisk......asi to bude i lepší než rozmazávat tekutého Herkulesa po skle kreditkou.......
A to jsem se původně v tom obchodě sháněl zda tam neprodávají náhodou ten Easy Stick.....no, nemají jej.....ale toto se mě zdá že by mohlo být na podobné kvalitativní úrovni jako Tesa. Cena byla za tu tyčku 40g kolem myslím 42 Kč či tak nějak.....vzal jsem si jich více.....
Jsem zvědavý až někdy najedu zase na PLA, jak to bude držet.....uvidím.
Jinak, koupil jsem si i infražárovku 75W pro chovatele s vyšší účinností a použil starou lampu s klipsem co se mě válela doma, připnul jsem ji zezadu na horní rám a nahřívám tím podložku před tiskem, jak se spustí tisk, lampu vypnu.....celkem dost to urychlí náběh teploty podložky na několik minutek......