boraicho píše:otazočka, a to stači iba tie drivery vymniť? či treba aj meniť software?
Prva vec, co je potreba spravit je na driveroch nastavit Vref napeti. Da se snadno spravit na vyvojove uni desticce a s 12v zdrojem. Toto je trochu metoda pokus / omyl... chce to zacit s nejakymi rozumnymi hodnotami, vzorec pro vypocet je dostupny v datasheetu. Je treba znat typ motoru, ktere ty drivery budu krmit... a jejich max. proud na fazi. Rekneme, ze mas 1A motory, koeficient prepoctu u TMC2209 je 0.88, takze ked chces ty motory krmit max. napr. 600mA, pocitas Vref = 0.6 / 0.88 = ~0.68V napeti na trimeru driveru. Pak je treba vysledovat ci Ti motory velmi netopi nebo ci velmi netopi samotne drivery, pripadne ci nepreskakuji kroky pocas tisku... ked to neprestrelis, malo by to byt okay - nesmi to byt ani moc, ani malo
Co se tyce FW, neni potreba jej doslova menit, ale je nutne upravit parametry ve stavajicim FW, co sa da napriklad prepisat v EEPROM pomoci ridiciho softwaru jako je napr. Repetier Host. Tyto parametry se tez daji upravit v konfiguraku firmwaru a prehrat, aby byly ulozeny napevno. Vec se ma tak, ze TMC2209 versus DRV8825 pracuji spravne s polovicnim poctem kroku na mm. Ja mel napr. pro puvodni DRV8825 nastavene toto:
X-axis steps per mm = 160
Y-axis steps per mm = 160
Z-axis steps per mm = 3200
Extruder steps per mm = 305
Pro TMC2209 jsem vsechno podelil dvema...
X-axis steps per mm = 80
Y-axis steps per mm = 80
Z-axis steps per mm = 1600
Extruder steps per mm = 152.5
Inac, tohodle kroku bych se vubec nebal, ja mel tiskarnu puvodne na Marlinovi a presel jsem na Repetier, ktery mi prijde i jednodussi, aspon pro moje potreby, vyhodou prechodu bylo i to, ze jsem se postupne seznamil s ruznymi parametry a funkcemi, ktere Repetier ma a kdyz ted potrebuji cokoliv upravit (zmenit/pridat/odebrat), nemusim konfigurovat cely FW znovu, ale vezmu posledni verzi konfiguraku, ktery jsem nahraval do tiskarny a pres fajnovy repetier firmware configurator (dostupne na jejich webu) proste jen provedu zmeny jake chci, ulozim a znovu prehraju do Mega2560.
To je v podstate vsecko... uz pres mesic ci dva frcim na tech novych driverech a nemuzu si je vynachvalit. Masina ted tiskne ABS dily na Voron Trident a byt rychlost stale neni Rebelovou specialitou, box z kartonove krabice s plexi dvirkama taky neni zrovna profi reseni, nikde to nechybuje, uz dlouho se mi nestalo, ze by se pri printu objevil layer-shift... fakt mam z te konverze radost, nejen co se driveru tyce, i kdyz ty asi tou tichosti potesily nejvic, ale i ty v33/v34 dily s napinakama a senzor vycerpani filamentu... male drobne kraviny, ale radost udelaly velkou
R2 2024 revision - heavily moded evil plastic eater viz. thread Rebel2 Voron-like skirts
Voron Trident 300x300
Voron 0.2 2020 - build in progress